Cím: 9024 Győr, Kálvária u. 1-3.          Telefon: +36 96 438-415

Pápai Erzsébet / Selena

A tánc, és a mozgás mindig is érdekelt, vonzott. Első koreográfiáimat a jazz-balett órákon tanultam. Egy sérülés miatt viszont ezt abbahagytam. Jó néhány év táncnélküliség után a véletlen (a sors?) viszont összehozott ezzel a csodával, amit hastáncnak nevezünk.

2003-ban kezdtem el tanulni, a Fatime Hastánciskolában Kissné Pusztai Gabriellánál. Nála sokkal többet kaptam, mint amit remélni mertem: szeretetet, barátságokat, rengeteg vidámságot.

Az évek előrehaladtával egyre több időt, energiát fektettem abba, hogy többet megtudjak magáról a hastáncról, és a közönség előtti táncról; ebben a fellépések, workshopok, táborok, tanfolyamok is segítettek. A győri tanítóképző főiskola művelődésszervező szakán a hastánc kultúrájáról írtam szakdolgozatomat.

Akiktől tanultam:
-Fatimétől (Győr első hastánciskolájában) a tökéletes alapokat kaptam meg.
-Hossam és Serena Ramzy (a világ egyik leghíresebb arab zeneszerzője, tabla játékosa és felesége): a zenéről, ritmusokról, hangszerekről, és a zenére való táncolásról. Azonban nem csak technikát sajátítottam el tőlük. Az Ő óráik az orientális tánchoz való egész hozzáállásomat megváltoztatták.
-A folklórtáncokat nemzetközi hírű mestertanároktól sajátítottam el:
-Prof. Dr. Hassan Khalil (az orientális tánc élő egyiptomi legendája)
-Hadia (Kanadában élő, világhírű táncművész, terapeuta):
saidi botos technika, khaligy
-Gaby Shiba (libanoni debke mester):
a libanoni debke alaplépései
-Ousama Emam (egyiptomi folklór táncos és koreográfus):
a núbiai tánc alapjai

Sokat adott az is, hogy részt vettem Mahmoud Reda (a "hastánc nagyapja") workshopján, ő volt az, aki színpadra alkalmazta az egyiptomi néptáncokat. A fejlődésemben - az előbbieken kívül - mérföldkő volt, hogy fél évig a Lialina szír étterem állandó táncosa voltam.

Azokból az érzésekből amit ad nekem az arab zene, szerettem volna ha részesül a többi hastáncos, és a kívülállók is itt Győrben. Így 2008-ban kezdeményeztem egy olyan "hastáncos parti" megszervezését amin élő arab zenekar játszik. Ez meg is valósult a győri Pirate Dance Club-ban, ahol a nagy sikerre való tekintettel még jó néhány telt házas estet tartottunk.

Így talán apránként sikerül "kinevelni" egy értő közönséget, aki meglátja és értékeli a mozdulatok mögött, a művészi tartalmat, a munkát, az érzéseket, a műfaj iránti olthatatlan lelkesedést.

A közönség visszajelzései folyamatosan megerősítenek abban, hogy érdemes törekedni a professzionális illetve autentikus előadásmódra. Az évek során lassan de biztosan tudatosult bennem, hogy komolyan foglalkozzam a tánccal, hogy ez az én utam. Tánctanáromtól kapott bizalom volt az első ilyen jel: felkért, hogy tartsak meg egy olyan kezdő tanfolyamot, amire őt hívták eredetileg.

Orientális mestertanárok workshopjaira folyamatosan járok, ezek mellett 2010-ben elvégeztem a Testnevelési Főiskola sportoktató képzését.

Sportoktatói tanulmányaim hatására elhatároztam, hogy ötvözöm e két mozgást - az aerobikot a hastánccal, a sportost a művészivel - ezáltal új óratípust hozva létre: az oriental fitnesst. Nem titkoltan az is szándékom ezzel, hogy közelebb hozzam a nőkhöz a varázslatos arab zenét illetve a nőies mozgást. Remélem, hogy a jövőben lesz igény erre az óratípusra is.

Addig is teljes erőmmel, figyelmemmel az orientális tánc felé fordulok, hogy a tanítványaimnak és a közönségnek minél változatosabb és mélyebb rétegeiből adhassak. Szabad időmben ma is járok a Fatime hastánciskola fellépő csoportjába, valamint kiegészítésként Keskeny Anita balettmester balett óráira.

selenahastanc

 

Pápai Erzsébet / Selena

Orientális táncos és oktató

0036-30-768-7868

www.selenahastanc.com

Facebook oldalak:

'Hastánc oktatás Győrben'

'Hastánc Dunaszerdahelyen'

'Hastánc Komáromban'

Skype: papai.erzsebet